Helló helló mindenki, akinek van pár perce bármilyen napszakban, hogy egy olyan „unalmas” témáról olvasgasson, mint a cukor vagy édesítő örök harca.
De esküszöm nem leszek unalmas.
Ha nem hiszel nekem, akkor lapozz lejjebb, és be is bizonyítom neked.
Már jó múltkorában történt, hogy elkezdtem a szokásos karácsony utáni diétámat, hiszen nem hordhatom tavasszal is a téli kabátomat, mert senki nem hiszi el, hogy annyira fázom. Főleg 25 fokban nem…
Így elő is csaptam a már jól ismert kalória kalkulátoromat, amit azután a nap után a büdös életben többet nem nyitok meg. (Mi az, hogy a tejbegríz 417 kalória?!)
Szóval elkezdtem olvasgatni, és utána járni a dolgoknak.
Mint kiderült, a diétámat nagyban elősegítené nem csak a kalória táblázat, de a cukor teljes elhagyása is.
És itt jött számomra a hatalmas dilemma: maradjak akkora, mint amekkora vagyok (széltében, a hosszon nem tudnék változtatni), vagy legyek vékony, és mondjak le az olyan lélekmelengető dolgokról, mint a citromfű szörp, a bodzaszörp (amit nálunk a Cselesnél egy kötelező elem, amit ki kell próbálnod), ne egyek több süteményt (a cukormentes nem opció), és mondjam meg a mamának, hogy nem ehetek a külön nekem készített eperlekvárból? Azt hiszem, még jól el is verne a csalánnal..
Hiszen gondolj csak bele. Mit szólna a te nagyid, ha megmondanád neki, hogy édesítővel csinálja a szörpöket, amiket kiskorod óta iszol. Márpedig a szörpkészítés nagy művészet (nálunk a Cselesnél már csak tudjuk).
Mondjuk abban egyet kell értenem, hogy a cukor ára az utóbbi időkben jóval magasabbra emelkedett, de mégis… A cukor a szerelem íze. A randevúkon édes, cukros csokoládéba mártják az epret, és nem édesítőbe. Nem tudom elképzelni, hogy a szenvedély ízét meghamisítsa holmi mesterséges édesítőszer.
És ha most itt azzal jönnétek, hogy „oké oké, lehet, hogy a cukor a finomabb, de az édesítőszer az sokkal egészségesebb”.
Valóban nem hízlal annyira, de ugyanúgy vannak negatív hatásai, mint a cukornak. (De ne félj, pár használat után nem lesz tőle bajod.) Nem beszélve arról, hogy az első használatkor biztosan túl sokat raksz a kávédba, és olyan műédes lesz, hogy mellette még Barbie is természetesnek tűnik.
És itt jön a kérdés: Akkor mit használjunk, ha mindenképpen az édes ízek rabjai vagyunk? Természetesen bármit használhatsz, amit jónak látsz, a cukor is és az édesítő is csak akkor gázos, ha túlzásba viszed a fogyasztását. Ha pedig mindenképpen követnéd a diétádat (nem úgy, mint én), akkor a boltok polcain keresd azokat a termékeket, amelyek természetes édesítőszereket tartalmaznak. És ha szeretnéd (bár tartalmaz cukrot), mézet is használhatsz. Nem csak hogy finom, de az egészségedre is jó hatással van (főleg másnaposan egy finom teába belekeverve).
Így összegezve, nem kell lemondanod az ízek világáról, és a szörp készítésének izgalmairól, nyugodtan használj cukrot, hiszen anno nagyapád idejében még nem létezett semmilyen édesítőszer, cukormentes szörp pedig az eszükbe sem jutott, mégis felnőttek. De ha még mindig nem tudtalak meggyőzni arról, hogy a cukorpárti legyél, és még mindig más alternatívákat keresel, akkor nyugodtan lesd meg a linkeket, amiket lent csatoltam.
Nem mellesleg, hogy a sztorit befejezzem, egy hónap után feladtam a diétát, miután édesanyám tiramisut csinált desszertnek… Aztán újra megtörtem, mikor rendeltem egy üveg Cselest, és a felét bepusziltam a hétvégi buli alatt.
Csak képzeljétek el, hogy milyen lenne a Cseles cukor helyett édesítővel…
És ha már a szórakozásnál tartunk, lesd meg kínálatunkat, és pattints fel párat te is a hétvégéid izgalmasabbá tételének érdekében.
Források:
https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/tudjon-meg-mindent-a-cukoralkoholokrol-endokrinkozpont
https://edesitoszer.com/az-edesitoszerek-karos-hatasai
https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/2233-edesitoszerek-veszelyei.html
https://tudatosvasarlo.hu/eszam-lexikon/edesitoszerek/
https://portal.nebih.gov.hu/-/amit-az-edesitoszerekrol-tudni-kell